Lam Gods
Inhoudsopgave
Sint Baafs
Geschiedenis
Esoterische achtergrond
Alle pagina's

Esoterische wandeling

Op het forum horend bij deze site schrijft Vilain over een esoterische wandeling in en rond de kerk. Over haar bron doet ze geheimzinnig. Inmiddels ben ik in de St baafs geweest en heb me met plezier laten leiden door haar wandeling.

Vilain neemt ons mee in de geschiedenis. Aan hetgeen te lezen is op deze site voegt ze nog toe dat de Johanneskerk is gebouwd door de Tempeliers, oorspronkelijk als een vijfpuntige ster, het symbool voor man én vrouw. Feitelijk het symbool van God.

De kerk werd vroeger het Jeruzalem van Vlaanderen genoemd. Aan de zijkant is de ingang tot een heilige grafkapel. Helaas was deze gesloten toen ondergetekende de wandeling maakte. Bij een eerder bezoek was de kapel wel open en de sfeer in deze kapel is heel bijzonder te noemen. Volgens een zuster die daar vroeger zat "is de magische kracht daar aanwezig". Volgens haar was er een ononderbroken contact met Jeruzalem.

De ingangspoort wordt gekenmerkt door een beeldengroep van drie (gezien de vele nissen hebben er in het verleden nog veel meer beelden gestaan). Het middelste beeld stelt Christus voor, met de wereldbol en skepter. Christus is leider, de heerser over de wereld. Rechts zien we Johannes de Doper. In zijn hand draagt hij het schild van de tempeliers, oftewel het Lam Gods. Zoals het Johannes betaamd wijst hij naar het Lam. Aan de linkerkant zien we St. Bavo met Zwaard, bijbel en valk (Op het forum staat duif, maar op de foto is duidelijk de valk te zien). De valk is het symbool dat bij St Bavo hoort.  
Sint Bavo was een zeer belangrijke Merovingische officier onder keizer Maximilliaan van Oostenrijk.

Achter de kerk treffen we de beeldengroep aan die de familie van Eijck voorstelt. Vanaf dat standpunt zien we op de achterzijde van de kerk een nis met een afbeelding van... Johannes de Doper, zegt de geheimzinnige gids van Vilain. Duidelijk is een vogel te zien die brood brengt aan de profeet. In die zin zou het ook de profeet Elia kunnen zijn.

Johannes of Elia?Johannes of Elia?

Dat het beeld van een recente datum is kan men afleiden uit de stijl, dezelfde als die van het standbeeld van de van Eycks.  Op oudere foto's is een lege nis te zien.

De rest van het verhaal van Vilain verhaal is te lezen op het forum. 

Zoek op deze site

Boekenkast