Home Het altaarstuk Gesloten Altaarstuk
Lam Gods
Inhoudsopgave
Gesloten altaar
De profeten
Sibillen
Annunciatie
Grisailles
De Vijds
Alle pagina's

Gesloten Altaarstuk

Het originele altaarstuk is niet meer in gesloten toestand te bezichtigen. Het is opgesteld in de doopkapel in de St Baafs en om een indruk te krijgen van het totale retabel moet men eromheen lopen.
Zou men echter ooit de gelegenheid krijgen om het gesloten retabel te bewonderen, dan valt meteen op dat de panelen een duidelijke onderlinge verbondenheid lijken te hebben.

De bovenste figuren lijken op een soort zolder te verblijven. Op knappe wijze is gebruik gemaakt van perspectivische grappen. De boeken van de profeten aan de zijkant lijken over het paneel heen te steken.

De kamer verbindt de figuren in het middelste paneel. Ook hier is een vreemd soort perspectief gebruikt. De vloer loopt een beetje té stijl omhoog en de figuren zijn te groot voor de ruimte waarin zij vertoeven. Opvallend zijn de lege ruimtes in het midden.

De onderste figuren staan ieder in een eigen nis. De nissen worden links en rechts omraamd door twee ranke zandstenen halfzuiltjes, bekroond door slanke kapiteeltjes met een bloemenmotief . De kapitelen dragen op hun beurt een rondboog met een delicaat uitgewerkte drielobbigee arcatuur.
Ook hier zijn de knielende figuren aan de zijkant te groot uitgevallen.

Opvallend is dat er wel een verbintenis is qua ruimte en achtergrond, maar dat de figuren zelf weinig of geen onderling contact hebben. 

Zoek op deze site

Boekenkast