Home Documenten Klein perkament
Rennes le Château
Inhoudsopgave
Het kleine Perkament
Aren plukken
Codex Bezae
Fouten
Alle pagina's

Fouten

Opmerkelijk is dat er fouten zijn geslopen in het kleine perkament. Dit is op zijn zachtst gezegd verbazingwekkend; zo moeilijk moet het niet zijn om een korte tekst foutloos over te schrijven.  Eén mogelijke reden is dat het een kopie van een kopie is en dat de codeerder onvoldoende kennis heeft van Latijn om de fouten te corrigeren. Een andere mogelijkheid is - en die vinden wij meer voor de hand liggen – dat de fouten bewust zijn aangebracht.

Verder is de uitgekozen tekst in de originele codex voorzien van een haakje. Volgens ons heeft dit niets te maken met de start van een nieuw hoofdstuk ofzo, dan zou je het vaker moeten tegenkomen in de codex. Al in een ver verleden heeft men juist dit deel willen benadrukken. Mogelijk is het haakje de reden waarom juist deze tekst is uitgekozen.

Pagina uit de Codex BezaePagina uit de Codex Bezae

Speciale aandacht vragen de getallen 1 8 en 6. In het gecodeerde perkament springen deze getallen eruit doordat ze iets boven de tekst lijken geplaatst. Maar “ toevallig”  is het ook het paginanummer van de codex, waarop de tekst te vinden is.

186 in het woord discipuli186 in het woord discipuli 186 als paginanummer186 als paginanummer

Kortom, het kleine perkament is voer voor onderzoekers. Diverse schrijvers hebben theorieën ontwikkeld op basis van lijnen die je kunt trekken waarbij de kruizen een rol spelen. Anderen houden zich meer bezig met de inhoud en de herkomst. 

Zoek op deze site

Boekenkast