Home Personen Rond Van Eyck
Lam Gods
Inhoudsopgave
Van Eyck
Koningen en Edelmannen
Alle pagina's

Van Eyck

Jan van EyckJan van Eyck Johannes (Jan) van Eyck  (Maaseik 1390 ? - Brugge 1441) heeft naast het Lam Gods 17 of 18 panelen geschilderd dit stuk voor stuk tot de topwerken van de Vlaamse Primitieven gerekend worden. Hij was de eerste Vlaamse schilder die zijn werk signeerde. Soms met zijn naam en soms met zijn lijfspreuk: "Als Ich Can". Hij was kamerheer van Filips de Goede en ondernam voor hem meerdere geheime missies.
Hubertus van EyckHubertus van Eyck Hubertus (Huibrecht) van Eyck komt in de archiefstukken ook wel voor als Hubrechte, Luberecht en Ubrecht. Buiten het Lam Gods, waar aan hij volgens het kwatrijn op de achterzijde van het altaarstuk aan werkte, zijn er geen enkele kunstwerken van hem bewaard gebleven.
Volgens Piet van Praet is er misschien wel sprake van een 'inwijdingsbroeder'.
Margarethe van EyckMargarethe van Eyck Margaretha van Eyck, was volgens Wikipedia de vrouw van Jan van Eyck. Volgens andere bronnen (waaronder Peter Schmidt) zou zij een zus van de gebroeders van Eyck zijn. Over haar is terug te vinden dat haar 'grooten prijs' (=lofprijzing) toegekend moet worden 'in die edel konste pictorije' (zij was dus kunstschilder).

  

Zoek op deze site

Boekenkast