Home De Diefstal
Lam Gods

Waar is het paneel?

Misschien dat het Lam Gods wel de meeste bekendheid geniet omdat er in 1934 een paneel is ontvreemd. Sinds die tijd zijn allerlei speurders op zoek naar de verblijfplaats van dit paneel. De mysterieuze verdwijning van het paneel was ook mijn eerste kennismaking met Het Lam Gods.

In grote lijnen is dit het verhaal rond de vermissing:

De lege lijstDe lege lijstOp woensdagochtend 11 april ontdekt de kerkbediende, Oscar van Bouchate, dat er een paneel van het altaarstuk "Het Lam Gods" is gestolen. Het betreft het paneel dat de Rechtvaardige Rechters voorstelt met op de achterzijde een afbeelding van een beeld van Johannes de Doper.

Dat het feitelijk twee panelen betrof wist niet iedereen. Ooit had men het paneel doormidden gezaagd opdat men beide kanten tegelijk zou kunnen tentoonstellen.

Toen de kerk chantagebrieven ontving waarbij één van de twee panelen terug werd gegeven (als bewijs van de goede wil!) wist men dat men iemand te maken had die in bezit was van het andere paneel.

De onderhandelingen verlopen echter desastreus en het andere paneel is nooit terechtgekomen.

Er is wel een verdachte: Arsène Goedertier. Toen hij overleed, vertrouwde hij een goede vriend toe dat de papieren over de diefstal bij hem thuis waren.

Maar zelfs met die informatie is het paneel der Rechtvaardige Rechters nooit teruggevonden.

 

Zoek op deze site

Boekenkast